Back To Top
Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Fa-te si tu auzit!

Fa-te si tu auzit! 8 года, 5 мес. назад #3

  • Olarinho
Zilele trecute a plouat, va amintiti nu? Si dupa ploaie desigur, a aparut noroiul, din belsug. Craterele din asfalt au fost umplute cu apa. Iar drumul nostru central a fost practic impracticabil, fara sa te murdaresti. Fara sa te stropeasca pina-n calcie masinile care gonesc indiferent de situatie. Dar, ca sa fie treaba clara de la inceput: imi iubesc satul. Si mai ales tin la oamenii din el. Nu la toti, dar la multi, ca-s multi oameni frumosi in satul asta. Si trebuie sa spun ca, cel putin in parte, mi-am organizat viata in asa fel incat cele negative din satul asta sa ma deranjeze cat mai putin.
Totusi, asta nu inseamna ca nu-mi doresc mai mult de la satul asta. Nu pentru mine ci pentru noi toti. Trebuie sa recunosc ca lucrurile au evoluat in ultimii ani, dar nu suficient, mai avem de muncit pina sa vedem cu adevarat soarele. Pina ca lucrurile sa mearga cit de cit decent.

Acum... ne-am obisnuit sa ignoram, sa nu vedem ce nu ne place. Ne-am obisnuit cu faptul ca pietonii merg pe strada, da, ai citit bine, pe strada, pentru ca trotuare nu avem, alergati, claxonati si stropiti de masini. Am spus ca nu avem trotuare? Daca tu consideri ca satul nostru masoara in jur de 200 m lungime, atunci, imi cer scuze (mie imi pare ceva mai lung). Ni se pare normal ca mamele cu copii sa faca slalom printre gropi si biltoace, sa fuga de masini, cu caruciorul sau cu odrasla in brate, cum ajungem la gradinita? Suntem obisnuiti sa vedem cum copiii nu mai pot iesi din curtea scolii decat sarind peste masinile aruncate in toate partile. Cu toata viteza. E o chestie uzuala sa vedem elevii "scuipati" la trecerea de pietoni la scoala.
Ni se pare normal, ca nici nu avem incotro, ni se pare normal, dar nu este.
Si sa nu-mi spuneti ca primarul nu este vinovat. Pentru ca el este cel de la care asteptam toti o schimbare in satul asta inghesuit si cocosat de probleme. El este cel care si-a asumat sa faca putina ordine, sa ne mai scape de gropi, de maidanezii care ne musca bunicile, de gainarii care ne alearga copii pe trecere, el a promis ca va face aerul ceva mai respirabil.
El, nimeni altcineva. El, de bunavoie, nu l-a obligat nimeni.
Nu l-a luat nimeni de pe strada si l-a pus cu forta acolo.
El a vrut. El a cerut. El si-a dorit. El si-a asumat.
El a promis. El mi-a promis mie, el ti-a promis tie.
Unde am ajuns? Incearca sa faci un exercitiu astazi: cind pleci de la munca sau de la scoala, cind iesi din casa sau de unde esti acum, deschide ochii cum trebuie si nu mai ignora ce e nelalocul lui.
Priveste lucrurile pe care le vezi pe strada intr-un fel rece, fara sa omiti chestiile cu care te-ai obisnuit, fara sa ignori scirbele asa cum faci in fiecare zi. Dupa ce faci treaba asta pentru 20 de minute, macar, o sa simti aceeasi senzatie de om inselat, de om tras pe sfoara, de om caruia i-au fost inselate asteptarile.
O sa simti si tu ca pe primarul tau, oricare ar fi ala, il doare-n……… de tine. (completeaza tu...)
Dar nu uita ca schimbarea incepe de la tine, de la noi, cerindu-i celui care ne-a promis sa-si tina cuvantul. Impingandu-l de la spate sa se tina de cuvant.
O sa incep sa scriu mai mult despre satul nostru. Pentru ca mi se pare ca l-am tradat. Mi se pare ca noi toti l-am tradat. Il luam asa cum e, luam ce-i bun si injuram ce-i rau, dar pentru el nu facem nimic. Nimic.
Asta este primul pas, sa vorbim despre el, sa-i spunem primarului si intregii gasti de… baieti si fete, ca ne pasa. Si ca ii vedem ca nu fac nimic bun.
Si ca… ii iubim. Mult. Si ca ne iubim satul. Mult.
Spune ceva, nu mai sta degeaba. Pentru tine, pentru copilul tau, pentru parintele tau.
Pe vremuri presiunea se facea iesind in strada, scandand, urland.
Suntem, insa, in 2013. Il poti face pe primarul tau sa te auda si fara sa te duci sa-i urli la fereastra, fi-i-ar fereastra cutiare!

Incearca sa te faci auzit, Sa contribui ca satul tau, satul nostru sa progreseze. Incearca...
Изменено: 8 года, 5 мес. назад от .
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.23 секунд